Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

 

 

BLOG
BEKIJK PORTFOLIO
+31 (0)85 047 0547

Oude druktechnieken op VT Wonen & design beurs

Zelf met de hand een poster drukken

Dinsdag 27 september t/m zondag 2 oktober was de RAI in Amsterdam weer omgetoverd tot 1 gigantisch woon- en design inspiratiecentrum. De VT Wonen beurs wordt jaarlijks georganiseerd aan het begin van het nieuwe woonseizoen en hier worden de nieuwste trends op het gebied van wonen en design gepresenteerd. Als bezoeker kun je de hele dag rondstruinen tussen al het moois dat er gepresenteerd wordt. Er zijn interieur stylisten die je kunnen helpen met het maken van een interieurplan, je kunt er prachtige design stukken bekijken en uiteraard ook uitgebreid shoppen.

Een van mijn favoriete standhouders is Grafisch Werkcentrum Amsterdam. Zij zijn inmiddels alweer een paar jaar een van de vaste deelnemers. Want een interieur bestaat natuurlijk niet alleen maar uit grote stukken als een bankstel en kasten, maar ook uit mooie accessoires en wanddecoratie. Daarmee maak je een interieur helemaal af en geef je het een persoonlijke touch. Grafisch Werkcentrum Amsterdam speelt daar heel leuk op in door ieder jaar een aantal handbediende drukpersen mee te nemen en bezoekers de mogelijkheid te bieden om zelf een kaart of poster te drukken. Dat moest ik uiteraard ook even proberen, maar daarvoor moest ik wel even geduld hebben... Ik was namelijk niet de enige geïnteresseerde en er stond dus een lange rij wachtenden voor mij ;-)

Maar het was het wachten wel waard, want wat is het toch leuk om lekker met zo'n ouderwetse machine te mogen werken. Samen met de drukker maak je de drukplaat helemaal klaar, je kiest de letters en een afbeelding en legt dit allemaal op de juiste plaats. Ik koos voor een gezellige palmboom en de tekst "Studio Hey", want de poster is bestemd voor mijn thuiskantoor. Nadat je de drukplaat helemaal klaar hebt, kies je een inkt kleur ga je de drukplaat hiermee inrollen. De laatste stap is het plaatsen van het papier door aan de hendel te draaien (dat moest nog vrij snel) wordt het papier door de pers over de drukplaat verplaatst. En voordat je het weet ben je alweer klaar en heb je een zelfgedrukte poster. 

Grafisch Werkcentrum Amsterdam is een stichting die in 2007 gestart is. Het is hun missie om het grafisch erfgoed te behouden en ook in werking te houden. De initiatiefnemers zagen namelijk dat er steeds meer oude drukpersen naar de schroothoop werden gebracht en zij bedachten een plan om deze machines een nieuw huis te geven. Dit resulteerde in een fantastische werkplaats van ongeveer 130 m2 aan de Molukkenstraat in Amsterdam. Hier staan diverse hoog- en diepdruk materialen, persen, letters, snijmachines en afwerk apparatuur. En in deze werkplaats geven zij diverse workshops op het gebied van drukken en boekbinden.

In de huidige digitale wereld zijn de oude druktechnieken helaas niet meer rendabel, want alles moet steeds sneller klaar zijn en het liefst zo goedkoop mogelijk. Maar af en toe is het best lekker om weer een rustig aan te doen en echt zelf te creëren. Met dit prachtige oude ambacht kan dat en ik weet dan ook zeker dat ik een keer de werkplaats in Amsterdam ga bezoeken om een workshop bij te wonen. 

Auteur: Yvonne Heijdra

 

Drukplaat inrollen met inkt

Drukplaat inrollen met inkt

De keuze was snel gemaakt, mooie groene inkt voor de afbeelding en zwart voor de tekst.

Eindresultaat ingelijst

Eindresultaat ingelijst

En met een mooie lijst er omheen is het helemaal af!