Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

 

 

BLOG
BEKIJK PORTFOLIO
+31 (0)85 047 0547

Kunst aan de muur!

Vandaag kon er kunst aan de muur gehangen worden! Een kers op de taart na al dat schilder- en kluswerk! En wat ziet dat er mooi uit zeg…
 

Zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen is het in orde maken van het kantoor en de vergaderruimte van Studio Hey de laatste tijd zo’n beetje onze enige “vrije” tijdsbesteding. De echte grote klussen om van de voormalige spuitcabine een vergaderruimte te maken, hadden we inmiddels al een paar weken geleden afgerond. En er stonden voor die ruimte dus alleen nog wat kleine styling- en inrichtingsklussen op het programma. Daarbij kun je denken aan het plaatsen van plinten en het in elkaar zetten van een Ikea kast (weer zo’n klus waarbij je je altijd vergist in hoeveel tijd zoiets in beslag neemt). Maar ook het ophangen van kunst stond nog op de to-do list. Want met een beetje kunst aan de muur creëer je instant sfeer!
 
Heel toevallig is een goede vriend van mijn broer kunstenaar! Die kunstenaar (Dave de Leeuw) heeft zijn atelier in Maastricht en daar maakt hij prachtige tekeningen en schilderijen. En nog toevalliger…net op het moment dat we besloten hadden dat er kunst aan de muur moest komen, plaatste Dave op Facebook dat hij nog een aantal exemplaren van de ‘Heerlen Heron’ zeefdruk had liggen.
 
De ‘Heerlen Heron’ is een mural die Dave de Leeuw samen met Vincent Lancee gemaakt heeft op het voormalig CBS gebouw in Heerlen. Met deze muurschildering wilden de initiatiefnemers een nieuw beeld van de stad creëren, een beeld waarbij de aandacht komt te liggen op positieve ontwikkelingen zoals kunst en cultuur, i.p.v. leegstand en (drugs)overlast. Dave en Vincent waren de kunstenaars die de opdracht voor de uitvoering kregen en zij creëerden een werk met een metershoge reiger die symbool staat voor de nieuwe ontwikkeling van Heerlen.
 
Dat proces begon met een schets op papier en van die schets is vervolgens een zeefdruk in een oplage van 50 exemplaren gemaakt. Die zeefdruk was o.a. als cadeau bedoeld voor een aantal grote donateurs. Want om dit metershoge kunstwerk te kunnen realiseren werd een crowdfundactie opgezet, waarmee uiteindelijk ruim € 13.000,- opgehaald werd.
 
De 'Heerlen Heron' is op zondag 30 oktober 2016 met een grote streetart-markt officieel onthuld.
 
De donateurs die de uitvoering van dit prachtige project mede mogelijk gemaakt hebben, zijn dus al geruime tijd in het bezit van een prachtige zeefdruk met een bijzonder verhaal. En gelukkig voor ons waren er nog een aantal exemplaren over, die geduldig in het atelier van Dave lagen te wachten op een geïnteresseerde eigenaar.
 
En interesse was er zeker! Want toen Dave begin september 2020 een berichtje op Facebook plaatste, moesten we nog snel zijn om ook een exemplaar te kunnen kopen. Ik heb dus heel snel de knoop doorgehakt en een berichtje aan Dave gestuurd dat ik interesse had. Een week later zaten we in zijn atelier om de zeefdruk in het echt te bewonderen.  
 
We hebben de zeefdruk diezelfde dag gelijk meegenomen en naar een lijstenmakerij gebracht. Door corona perikelen duurde het maken van de lijst helaas behoorlijk lang en moesten we uiteindelijk 2 maanden geduld hebben, voordat we het eindresultaat konden ophalen. Maar…dan heb je ook wat! Want wat is het mooi geworden, zeg.
 
En als je dan zo lang hebt moeten wachten, dan moet het natuurlijk zo snel mogelijk opgehangen worden, dus stond er vandaag weer een zondagmiddag klusje op het programma ;-) Hieronder het resultaat, wij zijn er super blij mee!
 
Wil je zien hoe de muurschildering tot stand kwam? Bekijk dan het filmpje dat boven dit artikel staat (even cookies accepteren ;-)). En ga zeker ook even naar de website van Dave de Leeuw als je nog op zoek bent naar een mooi kunstwerk voor in je huis of op kantoor.

 

Auteur: Yvonne Heijdra