Ga direct naar de hoofdinhoud van deze pagina.

 

 

BLOG
BEKIJK PORTFOLIO
+31 (0)85 047 0547

Drukkunstbeurs Amersfoort

Drukwerk, prints, papier…I love it!
Drukwerk = beleving…iedere papiersoort heeft zijn eigen unieke eigenschappen je kunt ernaar kijken, het voelen en ruiken. Een mooi vormgegeven boek/magazine of ander druksel op bijzonder papier dat mooi gebonden of verpakt is, is gewoon al een cadeautje op zichzelf. En dat is nu precies waar de Prodentfabriek in Amersfoort afgelopen weekend helemaal mee vol lag; mooi en bijzonder drukwerk.

Op zaterdag 28 oktober en zondag 29 oktober werd in de oude Prodentfabriek te Amersfoort door Stichting Drukwerk in de Marge de Drukkunstbeurs 2023 georganiseerd. Een uitgelezen kans om lekker te kunnen snuffelen tussen al dat moois, gezellig te babbelen met gelijkgestemden en heel veel inspiratie op te doen!
 
Dus bezochten we zondag de oude Prodentfabriek, even weg van de computer en terug naar het ambacht. Op de beurs stonden drukkers, grafici en andere kunstenaars die hun eigen werk, uitgaven en druksels aanboden, vaak gedrukt op oude persen met historische loden en houten letters, maar ook op risoprinters of stencilmachines.
 
Er werd heel veel moois aangeboden en ik moet zeggen dat ik er behoorlijk hebberig van werd… Er moest dus toch ook echt wel wat meegenomen worden ;-). Zo kocht ik een setje postkaarten met grappige doordenk gedichtjes van Argibald, een mooie print voor kantoor, een boekje met oude Sinterklaasliedjes (heerlijk nostalgisch) gebonden in een kaft van bijzonder marmerpapier uit India en ik vond een prachtig geïllustreerd boek uit 1963 dat in een opgave van slechts 175 genummerde exemplaren uitgegeven is voor de leden van Stichting De Roos.
 
Stuk voor stuk bijzondere items waar de makers heel veel zorg en aandacht aan besteed hebben, items die je moet koesteren en bewonderen. Deze krijgen dus een mooi plekje in huis en de studio.
 
Tijdens de beurs werden ook verschillende workshops gegeven, zoals linosnijden, droge naald etsen, monoprint, enveloppen maken met Sakura papier, drukselen in een oud boek en je kon een poesiealbum uit een oude maandverband machine trekken. Dat laatste wekte uiteraard mijn nieuwsgierigheid en moest ik dus proberen. Voor € 10,- kreeg je een oud Nederlands kwartje dat je in de machine kon stoppen en warempel…er kwam vervolgens een doosje uit de machine met daarin een handgemaakt poesiealbum en stickers om zelf weer lekker mee aan de gang te gaan. Ook de workshop drukselen trok de aandacht, dit is drukken, stempelen en lekker kliederen in een oud boek. Je kon zelf een oud boek meenemen of gebruik maken van papier uit oude boeken dat voorhanden was en dat naar eigen inzicht vermaken tot een eigen kunstwerk. Heel leuk om te doen, het haalt het kind in je weer helemaal naar boven!
 
Er was zoveel te doen en te zien dat de dag echt voorbijvloog en voordat we het wisten moesten we alweer naar huis. En na zo’n inspiratievolle en creatieve dag zit het hoofd vol met nieuwe ideeën! Eigenlijk niet eens echt nieuwe ideeën, maar ideeën die die ik een tijdje in de spreekwoordelijke koelkast gelegd had, omdat je nu eenmaal niet alles tegelijk kunt doen. Maar door het bezoek aan de beurs is het vlammetje weer helemaal aangewakkerd! De komende periode ga ik daarom eens even de tijd nemen om hierover te brainstormen en er een concrete invulling aan te geven.
 
Stay tuned for more!

Auteur: Yvonne Heijdra

Lekker knutselen...

Lekker knutselen...

Sinterklaasliedjes

Sinterklaasliedjes

Ik moest er even over nadenken...

Ik moest er even over nadenken...

Haha

Haha

Een oude brief aan de leden van Stichting de Roos

Een oude brief aan de leden van Stichting de Roos

Een poesiealbum in een doosje dat zo uit de maandverband machine kwam

Een poesiealbum in een doosje dat zo uit de maandverband machine kwam

Even een detail van dit mooie foliedrukwerk

Even een detail van dit mooie foliedrukwerk